Türkiye, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının salımının azaltılmasını öngören Kyoto Protokolü’nü imzalayacak. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, protokolle ilgili düzenlemenin en kısa sürede Meclis’e gönderileceğini söyledi.
ANKARA - Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklamaya yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, küresel ısınmayla mücadeleyi öngören Kyoto Protokolü’nü imzalamaya karar verdiklerini açıkladı. Çiçek, sera gazı sorunlarının azaltılması ve sınırlandırılmasını hukuki açıdan bağlayıcı duruma getiren bu protokolün 1997 yılında imzalandığını, 2005 yılında ise yürürlüğe girdiğini anlattı.
Çiçek, şöyle konuştu: “Bugün itibarıyla 176 ülke bu protokole taraf olmuştur. Bu protokolün ilk 5 yıllık uygulaması bitmek üzeredir, bundan sonrası için de hazırlıklar başlamıştır. Türkiye, bu protokolü kendine has nedenlerle başlangıçta imzalamamıştır. İmzalanmamış olması, bu görüşmelerin de belli ölçüde dışında kalmasını mümkün kılmaktadır. Yeni dönemle ilgili hazırlıklar başladığında Türkiye’nin çekinceleri olacaksa ya da kendine has şartları gündeme getirecekse bunu benimseyip, bu sürece daha aktif katılması gerekecektir. Onun için de bu protokolün onaylanması hükümetimizce benimsenmiştir. Kısa sürede TBMM’ye de gönderip, burada da onaylanması icap edecektir.”
Hükümet Sözcüsü Çiçek, şunları söyledi: “Kyoto’yu imzalamanın bundan sonra da çok büyük bir anlamı var, çünkü bu sözleşmeye taraf olmadığınız takdirde ilk 5 yıllık uygulama sonuçlarıyla ilgili bir hazırlık yapılıyor bundan sonraki dönemi planlayan bir hazırlık. Siz, bunu imzalamadığınız taktirde bu çalışmaya aktif olarak katılamazsınız. İkincisi ülkenizin özel şartları varsa katılmadığınız bir sözleşmeye de çalışmaya da bunları dahil edemezsiniz. O nedenle Türkiye’nin geçmişte bunu imzalamamakta kendine göre gerekçeleri olabilir, artık onlar geride kalmıştır. 2012 yılından sonraki çalışmalara daha aktif bir şekilde katılabilmesi için bunu benimsemesi gerekiyor”
SERA GAZI EMİSYONU YÜZDE 60 AZALTILACAK
Birleşmiş Milletler’in 1997 yılında Japonya’da düzenlediği çevre toplantısında katılımcı hükümetler tarafından kabul edilen Kyoto Protokolü, gelişmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gazların salınımını 2008-2012 yılları arasında yüzde 5.2 düşürmelerini öngörüyor.
Türkiye gelişmiş ülkeler seviyesindeki yaptırımlara tabii tutulduğu için bugüne kadar anlaşmaya taraf olmaktan kaçındı.
2008-2012 arasında Türkiye için herhangi bir sera gazı salım azaltım yükümlülüğü bulunmuyor.
------------------------------------------
İmzalamasınlar aq, bu protokolün imzalanması milli çıkarlarımıza aykırı. Türkiye sanayi alanında gelişmiş ülkeler standartlarının altında kalıyor. Gelişmek için şu anda bazı faktörleri göz ardı etmemiz lazım.
Bu antlaşmayı imzalamayan tek ülke amerika !
Ne hikmetse sanayisi en gelişmiş ülkede amerika !